среда, 23 января 2013 г.

37. Торгово-економічна преса 10-30х рр.


На початку 1909 р. на захукр. з виходило три економічно-господарські часописи-  « Економіст», «Народне слово» і  «Господар і промисловець». Преса постійно відставала від темпів економічної діяльності українців Галичини.
Офіційним органом Ревізійного союзу  україн.кооператив був  місячник «Гос подарсько- кооперативний часопис» - де активно провадилася пропаганда кооперативних ідей, захищали демократичний характер кооперую ідей. Протягом 1928-1939 рр. виходила «Кооперативна республіка» - економічно –суспільний вісник. Тут друкували наукові та науково-популярні публікації  які стосув. Українського кооперативного і економічного життя. Також виходив місячник « Кооперативне молочарство», а згодом на його основі « Сільський господар».  Центробанк видавав « Кредитову кооперацію» - « місячник для справ кредиту і ощадливості»
Також виходили такі видання: «Український купець» ,місячник для українських купців і промисловців, « Торгівля і промисел»( журнал вміщував  публікації які мали практичне значення для українських купців і промисловців ,багато місця в ньому віддавалося під рекламу та оголошення, мав успіх серед читачів)  «Добробут» ( БУВ МІСЯЧНИКОМ ЖУРНАЛЬНОГО ФОРМАТУ -, ПОЧАВ ВИХОДИТИ  У ВАЖКІ ЧАСИ економічної кризи, журнал намагався підтримати  українських купців, ремісників, , адже йшлося про завоювання укр.. міщанства, про перетворення міст у важливі культурні чинники сусп.. життя. Але така спроба провалилася – вийшло лише 5 чисел Д)і « Промислово-торговельний вісник»( ПОЧАВ виходити у Варшаві- журнал підтримував господарську ініціативу одиниць, ВВАЖАЮЧИ ЩО НЕ можна обмежуватися лише кооперативною формою організації укр..ек.життя).

Комментариев нет:

Отправить комментарий