среда, 23 января 2013 г.

25. Стаття Романа Шухевича "До генези Української Головної Визвольної Ради"


Шухевич розповідає про створення і функціонування українського парламенту часів німецької окупації під назвою УГВР. Ініціативний Комітет, що займався створенням цього органу, намагався створити представництво укр. народу на демократичній основі. Нове політ. представництво, яке б відстоювало ідею української держави і боролося б на два фронти: і проти більшовиків, і проти німців. З цієї причини до створення УГВР не допустили ті патріотичні українські сили, які відверто співпрацювали з німцями в надії здобути незалежність України таким чином (напр. ОУН Мельника). Також не були допущені до УГВР сили, ворожі УПА.
            Ініціативний комітет претендував на всеукраїнськість і залучив до УГВР фактично всі існуючі на той час національно-політичні сили (крім вищевказаних) з усіх регіонів України. Особливої уваги надавали східним регіонам.    
            11 липня 1944 року в Карпатах почалися наради нової організації, названої УГВР, яка вестиме укр народ через усі труднощі боротьби до остаточної перемоги.   
            УГВР вирішила не виїжджати за межі України, не ставати еміграційним органом, щоб таким чином не відриватися від народу, а перебувати в епіцентрі боротьби. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий