среда, 23 января 2013 г.

28.Преса ОУН-УПА


     Говорячи про  діяльність цієї преси, зауважимо, що свою прессу мала кожна з трьох гілок українського підпілля : ОУН як політична сила, УГВР (Українська Головна Визвольна Рада) як законодавча Влада і УПА як армія.
У пресі ОУН 30-х років було чимало публікацій, у яких автори обгрунтовували значення пропаганди.
Удокументах ОУН, що стосувались пропаганди , було обгрунтовано ідеологічні засади, методологічні і методичні аспекти пропагандистської діяльності, яку провадив організований націоналістичний рух. Сам факт існування УПА мав пропагандистське значення.
      Основним засобом пропаганди ОУН-УПА булла преса.  Політичний відділ Головного командування УПА видавав журнал «До зброї» (1943-44 рр.) Друкували його в «Друкарні УПА ім.Богдана Хмельницького». Головним редактором журналу був Я. Бусел. Журнал вміщував публікації з  історії визвольних змагань , огляди воєнних подій на фронтах Другої світової війни. Протягом 1946-47 років в Галичині виходив журнал «Повстанець» - орган Головного військового штабу УПА, гол. Редактором був  М. Дужий.
      Четверта воєнн округа «Говерла» видавала журнал «Шлях перемоги», за редакцією Марка Боєслава. Команда Станіславського тактичного відтинку УПА «Чорний ліс» видавала у 1947-1950 рр. журнал «Чорний ліс». Збереглися 11 чисел з 16-ти. Найбільше місця віддава журнал  розповідям про бойові операції, опису армійського побутут, присутні також вірші, оповідання, адже редагував його відомий поет українського підпілля Марко Боєслав. Також як видання УПА виходили журнали «Щоденні вісті» та «Стрілецькі вісті» (1944-45). Виходив сатиричний журнал «Український перець».
      Підпільні журнали Закерзонської України: «Інформатор», «Тижневі вісті», «Перемога», «Лісовик». «Лісовик» виходив у 1945 році, призначався для вояків УПА і для населення, публікував гуморески, фейлетони, анекдоти, памфлети, листи, карикатури.\
      Що стосується преси ОУН, то її головним виданням був журнал «Ідея і чин» (1942-46) як пише М.Дужий, був флагманом підпільної преси. Перший гноловний редактор – Дм. Маївський, мовний редактор – Й.Позичанюк. На його сторінках друкувались видатні публіцисти українського підпілля.
      Друкований бюллетень «Осередку проапаганди та інформації при Проводі ОУН» виходив у 1948 – 1951 рр. за редакцією П. Полтави.  Проводи ОУН окремих країв Мали своїх видання. Журнал «За самостійну Україну» виходив на північно-східних землях від 1941 року, «За Українську Державу » від 1944 року – на західних землях, тут же виходив журнал «Бюлетень»  і газета «Вісті» (1943р.).
Видання для молоді: «Юнак», «На чатах», «На зміну». На Волині виходив «Молодий революціонер» (1948-1953 рр.) На Станіславщині виходив журнал «За волю України».
Свої видання мала й УГВР. Це журнал «Самостійність», перше число якого вийшло в 1946 р. Тут було надруковано відомі статті О.Дякова : «УПА – носій ідей визволення і дружби народів», «Про свобожу преси в СРСР». Також виходив друкований бюллетень УГВР  - «Бюро Інформації Української Головної Визвольної Ради» (1948-1950), а також «Вісник» - орган Президії УГВР (1944-45).
ОУН-УПА-УГВР друкувало свої видання у своїх друкарнях, а їх було два десятки. Найбільші з них: друкарня імені отамана С.Петлюри (у Станіславі), друкарня імені Клима Савура (біля Луцька), друкарня на Закерзонні. У друкарні імені Клима Савура виходили журнали «За волю нації», «Молодий революціонер».

1 комментарий: