среда, 23 января 2013 г.

35. Преса для жінок 20-30-х рр..


У 1925 рр. кооператив «Українське народне мистецтво», створений Союзом українок
, почав видавати ілюстрований місячник «Нова хата». Спочатку був присвячений «модам і справам домашнього жіночого господарства», а з 1926 по 1939 – «журнал для плекання домашньої культури». Ред.. – Марія Громницька, Л. Бур ачинська- Рудик . Популяризувала народен мистецтво, відкривала духовні скарби нашого народу, патріотизм. Особливо  відомі цикли В. Січинськогого про дерев*яну архітектуру, про кераміку і скло. Збирали народне вбрання.  Багато  з історії одягу з різних регіонів Зх. Украйни. Матеріали про відомих художників того  часу, відомих українок, про місце жінки в суспільному житті. Журнал виходив за рамки просто жіночого  видання – тут представлена укр.. і заруб. Література, огляди літератури і преси, рецензії, анотації та ін. З «Новою хатою» почався найкращий період з історії укр.. жіночої преси.
Вересень 1925 – 1-й номер «Жіночої долі». Вих.. у Коломиї аж до 1939 – до приходу більшовиків. Ред.. – Марія Ставнича. Розповідав про Союз українок хоч і не був його органом, розповідав про жіночий рух.  Порушував проблеми селянського побуту, культурно-просвітницької роботи сере д селянок. Мета – «виховати жінку та свідому своїх прав громадянку не забуваючи що вона є при тім дружиною. матір*ю, господинею». Багато суспільно-політичних матеріалв , публіцистики (О. Кисілевська, М. Рудницькі, Б. Баранова) Рубрики – «Вісти з Союзу українок», «З життя наших жіночих організацій», «Жіночий рух», «Зі світа», «З чужого жіночого світу», «Часть господарська», літературний відділ (твори Шевченка, Франка, Українки, Лепкого іт. д), критико – бібліографічний відділ – «Що радимо читати», «Серед книг», «Які журнали у нас виходять», подорожні нариси О. Кисілевської  О. Яблонської, був навіть американський відділ , розважальна частина («Цікаві вісті» «Сміховинки». Серед співробітників бв один чоловік – А. Чайковський.
Своєрідною формою періодичних видань були альманахи – календарі або календарі, що їх видавало видавництво «Жіноча доля.»: «Новий шлях», «Наша книга», «Жіноча доля».  
Тематичні розділи: історія жіночого руху, аналітичні публікації щодо сучасних проблем, розповіді про відомих українок, літературна частина, поради, календарі, реклама. 
З 1932 «Жіноча доля» видає  додаток «Жіноча воля»  - для сільського  жіноцтва. Намагалися підвищити культурний, освітній рівень жінок у селі. Рубрики; літ. відділ, методологічні матеріали, «Праця в жіночих гуртках», «З життя наших товариств»….
2-й додаток до «Жіночої долі» - «Світ молоді». Почав вих.. у 1932. «місячник для українських дівчат». Видавець – О. Кисілевська, ред.. – Марія Ставнича, Ірина Вільде.  Політична позиція втілена в обов*язках українки – не сумніватися в перемозі укр.. народу, не розмовляти чужою мовою, Порушували тему фемінізму.
Одною з резолюцій Українського конгресу жінок стосувалась преси Союзу українок «У справі жіночої преси і видавництва Український Жіночий Конгрес стверджує необхідність видавання поважного жіночого журналу на засадах устійнених Українським Жіночим Конгресом для поглиблення ідеології та консолідації українських жіночих сил».  У жовтні 1934 Союз українок  заснував у Львові жіночий видавничий кооператив, а 1 січня 1935 появилося перше число двотижневика «Жінка».- органу Союзу українок. Ред.. – М. Рудницька.  Найкраще видання для жінок міжвоєнного двадцятиріччя. Орієнтувалося ан на жінок з інтелігенції. Журнал ніколи не запобігав перед польською владою. Влада часто втручалася у роботу видання і конфісковувала окремі матеріали. У травні 1938 р. було заборонено Союз українок, перестала виходити і «Жінка».  Передові статті видання – «Жінка  і політика», «Будбмо єдині», та ін (актуальні і зараз.) . Рубрики : про діяльність Союзу українок «При громадській роботі», «Вісті з союзу українок»…, історії жіночого руху в Україні, історії відомих українок, проблеми родини, виховання молоді, культура, мистецтво етнографія.  Заборона Союзу українок і «Жінки» призвела до протестів. Але від січня 1938 р. «Жінка» хзнову починає виходити.  Союз українок створює політичну організацію «Дружина княгині Ольги» - організація інтелігенток. Союз українок видає з січня 1938 р. видає місячник «Українка», популярний часопис. Ред.. – О. Федак-Шепарович. Писали про роботу відділень Союзу українок, проблеми виховання, висвітлювали роботу «Просвіти» і «Рідної школи». У 1931-36 рр. «Жіноча громада» мала тематичну сторінку «Жіночий голос» в «Громадському голосі», органі УСРП. В 1936-39 виходив як самостійне видання. Дотримувався соціалістичної орієнтації. Рубрики; література, розповіді про письменників, «Для родини і господарства», «Одяг і вишиванка», «Бережем здоров*я», 

Комментариев нет:

Отправить комментарий