среда, 23 января 2013 г.

29. Студентська преса 20-х років


Після війни студентське життя почало відновлюватись. Восени 1919 року почали відновлювати свою діяльність Український студентський союз, Академічна громада, Медична громада, кружок правників, в листопаді було створено гурток імені Івана Франка, також існували гуртки імені Лесі Українки, імені Б.Грінченка. Гурток імені Франка почали видавати свій часопис під назвою «Наше життя», проте він проіснував недовго.
І.Вітушинський пише що першим українським справді студентським часописом у Галичині був журнал «Наш шлях» - орган Української кураєвої студентської ради, що з’явився 1 серпня 1922 року. Але був ще один шлях, що вийшов 5 серпня 1921 року. Журнал мав гасло: «Ціль наша – Самостійна Соборна Україна, наш шлях – боротьба». Виходив він нелегально,  текст друкували на машинці, а потім розмножували. Публікації видання мають анти-польський характер. Наступного року 1 серпня 1922 року орган Української краєвої студентської ради західних земель України у Львові. Текст так само надрукований на друкарській машинці й літографовано. Редакція заявляла про свій поза політичний характер, про своє прагнення подолати конфлікти у студентському середовищіі об’єднати студентство на спільній платформі.
      Видання «Студентські вісті» продовжували «Наш шлях». Перше число журналу появилось у 1923 році. Журнал виходив недовго, але нинішнім дослідникам видання дає цінний матеріал про студентське життя , діяльність окремих студентськи організацій у краю та закордонном. Журнал гуртував студентство навколо «університетської» проблеми та ту боротьбі за українську культуру. Згодом журнал повідомив, що кураторію високих шкіл було створено на підставі анкети, проведеної 12 лютого 1923 року серед українців. У цій анкеті взяли участь представники всіх економічних, культурно-освітніх, наукових установ, НТШ, «Просвіти», товариства «Рідна школа», «Центорбанку» тощо, представники Української трудової партії, Української радикальної партії та ін. У 1923 р. «Студентські вісті» почали і припинили своє існування.
      Також  у 1923 році виходив «Історичний вісник», що мав фахово-науковий характер. Це був друкований орган студентів-істориків Українського університету. У віснику виходили публікації: «Державна історія», «Похід Хмельницького в Галичину і його політика 1655-1656 рр.», матеріали в рубриках «Науковий рух», «Матеріали і замітки» тощо.
     Найбільше українських студентських організацій було у Чехословаччині . Найбільшою й першою укр. Студентською організацією в Чехословаччині була Українська академічна громада , яка виникла в листопаді 1919 року, коли при Українському клубі було створено Український академічний гурток. Група його членів почала видавати журнал «Український студент».
У лютому 1922 року було засновано секцію «Друкар»ю. Результатом її праці став виданий у липні 1922 року літературний альманах «Стерні» - місячник літератури, мистецтва, науки та студентського життя на 136 сторінках, редактор – А. Павлюк. Сатиричний журнал «Віхоть»(спадкоємець «Жала)», різноманітні бюлетні. Группа укр. Національної молоді почала видавати неперіодичний журнал «Нацональна думка» (1924-1927).
      Перше число «Українського студента» появилось у квітні 1920 року за редакцією О.Яремченка. Завданням редакції було: висвітлювати організаційні питання українського студентсва, організовувати дискусії на актуальні теми студентського життя, вміщувати хроніку студентського життя у сфері літератури, мистецтва, науки. У 1923 р. «Український студент» почав представляти увесь студентський загал, воно розширилось, і перше подвійне число мало 132 сторінки.
      Виходив журнал «Заграва» - орган Української партії національної роботи, який редагував Д.Донцов. Видання наукового типу – «Українське книгознавство», почало виходити у Варшаві. У трьох випусках видання є грунтовні публікації , що стосуються української бібліології, бібліографії, організації бібліотечної справи.
Студенти Української господарської академії у 1923-1927 роках видавало гумористичний журнал «Подєбрадка». 
У Празі у 1924-25 рр. Виходив журнал «Життя» - орган спілки «Вільна громада».
Важливим осередком українського студентства на еміграції залишалась віденська «Січ». 1 лютого 1921 року науково-літературна секція видала перший номер «Молодого життя», місячник української академічної молоді. Редакція видання заявила: «Наше завдання – уце служба укаї\нському народові, наш ідеал – бути цементом при будуванні Великої Української Спільноти». «Молоде життя» не було єдиним виданням «Січі», у 1924 р. Группа «січовиків» видала кілька чисел сатиристично-гумористичного журналу «Єретик».
      Наступне студентське видання «Студентський голос» з’явилось у 1927 році. Його видавець – Українська студентська громада. Секція студентів-рільників при Українській студентській громаді у Варшаві у травні 1922 року видавала «Українську ріллю». У 1924-25 рр. з’явився журнал «На чужині» - неперіодичний орган вільної думки українських студентів-емігрантів у Польщі. У Данцигу теж було багато студентських організацій. Найбільшою з них була «Основа», заснована у жовтні 1922 року, до неї входили студенти-політехніки . У 1923 р. у Данцигу вийшло перше число українсько-німецького гумористичного журналу «Сміхомет». 

Комментариев нет:

Отправить комментарий